Október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

 

Ilyenkor világszerte kampányokkal hívják fel a figyelmet a megelőzésre és a rendszeres vizsgálatokra, hiszen az időben felismert betegség 90 százalékos biztonsággal gyógyítható.

A legjobb módja annak, hogy kivédjük a mellrákot az, ha megtanuljuk felismerni a tüneteket, így hamar kimutatható és gyógyítható. Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások. Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot.

  • A mellrák kialakulásának legnyilvánvalóbb és legkönnyebben észrevehető tünete, ha csomót találunk a mellünkben, ilyenkor érződik, hogy más a mellszövet érintése.
  • Csomót találhatunk a nyirokcsomókban is, a hónalj alatt. Ha ilyen csomókat tapasztalunk, említsük meg az orvosunknak, aki mammográfiás vizsgálattal kiderítheti, hogy mellrákkal állunk-e szemben.
  • Másik gyakori tünete a mellráknak, amelyre egy alapos vizsgálat fény deríthet, a mell mérete vagy alakja.
  • A változás érintheti a bőr textúráját is, és olykor áttetsző vagy sárgászöld színű genny is megjelenhet a mellbimbóban.
  • A mellbimbó vérzése biztos tünete a mellráknak. Számít az is, hogy tapasztalható-e fájdalomérzés a mellben, de ez nem megbízható teljesen. Egyes mellráktípusnál mellgyulladás is előfordulhat.
  • Komolyan kell venni, ha a mell színe sötétebbre változik, vagy megváltozik a mellbimbó árnyalata.
  • Néhány jele annak, hogy a daganat előrehaladott stádiumban van például a mellek közelében a csontokban érezhető fájdalom, duzzanat az érintett mell melletti karban. Előfordulhatnak bőrfekélyek.

A szűrővizsgálatokon való részvétel fontos része és feltétele a betegségek elkerülésének és egészségünk megőrzésének. Ezzel a szűréssel lehet a mellek daganatos megbetegedését még korai stádiumban felismerni, így a gyógyulás esélye nagyon magas.

Figyeljünk oda egészségünkre, járjunk el rendszeresen mammográfiai szűrésre!