Orvosi tetoválás (mikropigmentáció)

Orvosi mikropigmentáció

Bizonyos esetekben egyes betegségek nyomot hagyhatnak a bőrön. Az ilyen esztétikai problémák könnyen megkeseríthetik viselőjük életét. Az ilyen esetekben segíthet az orvosi tetoválás. Már több éve készítettem sminktetoválásokat, mikor 2006-ban komolyabban elkezdtem érdeklődni az orvosi tetoválások iránt. Az ilyen problémákkal küzdő vendégeim számára ez egy kiváló lehetőség, hogy megszabaduljanak az ilyen jellegű esztétikai hibáktól, számomra pedig egy nagyon jó lehetőség, hogy az orvosi tetoválások készítésében is kipróbálhassam magam. A tanfolyamot, melyen elsajátítottam az orvosi tetoválások készítésének módját, Mrs. Rose Marie Beauchemin, a New Jersey Beau Institute vezetője tartotta, akinek sokat köszönhetek. Napjainkban az orvosi tetoválás lehetőség egyre több ember számára válik ismertté, így az ezzel kapcsolatos igény is egyre nagyobb. Az ilyen tetoválások esetén sokkal nagyobb toleranciára és odafigyelésre van szükség a vendéggel szemben, hiszen sokuk pont azért dönt egy ilyen tetoválás mellett, mert az a kellemetlenség, melytől ilyen módon szeretnének megszabadulni valamilyen lelki traumát okozott náluk korábban. A magyar szakirodalom sajnos még igen szegényes az orvosi tetoválások terén. A főiskolai diplomamunkám a tetoválás oktatásáról szólt, ezen belül részletesen az orvosi mikropigmentációról, melyhez többnyire az Amerikai Mikropigmentációs Akadémia (American Academy of Micropigmentation) szakirodalmát használtam.

Mellbimbó tetoválás (areola)

Szomorú tendencia, hogy idehaza is egyre több hölgy küzd a mellrákkal. Persze ha a betegséget időben észreveszik és kezelik, akkor 100%-ban gyógyítható. Azonban az emlődaganat eltávolításával a mellbimbó és az emlőudvar is eltávolításra kerül. Egy úgynevezett areola tetoválással azonban ezek a hiányosságok pótolhatóak. A rekonstruált mell egy 3 dimenziós emlőudvar tetoválásával pont olyanná varázsolható, mint az egészséges. Ehhez az eljáráshoz azonban elengedhetetlen a megfelelő tapasztalat, hiszen az átültetett szöveteken én hozom létre az emlőudvar színét, méretét, formáját és persze pozícióját is. A mikropigmentálást gyakran több lépésben kell végezni, de ez függ az adott felülettől. A bámulatos végeredmény azonban garantált.

Haj tetoválás (fejbőrtetoválás)

A kopaszodással, vagy a ritkuló hajjal a legnagyobb probléma, hogy ennek köszönhetően az alatta lévő világos fejbőr áttűnik. Persze a hajátültetés hatékony megoldás lehet, de van, amikor ezzel sem érhető el a kellően dús haj. A haj tetoválás során hajszálakat tetoválok a fejbőrre, melynek köszönhetően a kopaszodás már nem is lesz annyira feltűnő. A tetoválás előtt mindig megvizsgálom, hogy a még meglévő hajszálak milyen hosszúak és milyen az irányuk. Leggyakrabb tetovált terület a fejtető, hiszen a legzavaróbb az itt megjelenő kopaszodás lehet, mind az urak, mind a hölgyek esetében. A hajszálakat persze ezzel a módszerrel nem lehet visszaszerezni, de a kopaszodás egyáltalán nem lesz feltűnő, így a komfortérzet is növelhető.

Heg tetoválás

Bármilyen műtétről, esetleg balesetről is van szó, heg marad a bőrön, mely a gyógyulás után is meglátszik, hiszen ott világosabbá válik a bőr. Ennek a színeltérésnek a megszüntetésére a legjobb megoldás a színnel való feltöltés lehet, vagyis az orvosi mikropigmentáció. Persze 100%-osan tökéletes megoldást ez az eljárás sem jelent, hiszen az évszakok változásával a bőrünk színtónusa is változik, de a közel megegyező bőrszín könnyen elérhető. Fontos, hogy a mikropigmentáció során használt pigmentet, télen a natúr bőrszínhez igazítsuk.
A hegek helyén azonban a bőr szerkezet más, hiszen a hámréteg sokkal vékonyabb, míg az alatta található kötőszövet sokkal vastagabb. A problémát ez a megvastagodott kötőszövet jelenti, mely megnehezíti egy normál tetoválógép kézifejének munkáját, így lecsökken annak teljesítménye. Pont ezért, én ezen tetoválások elkészítéséhez a Nouveau Contour medical gépét használom (kifejezetten orvosi tetoválásra fejlesztették), mely lehetővé teszi, hogy se az injektálás mélysége, se a tű mozgásának frekvenciája, se a leszúrások közti távolság ne változzon.

Vitiligo tetoválás

A műtétek okozta hegeken kívül, egyes bőrbetegségek, mint a vitiligo is eredményezhetnek színeltéréseket. Ilyenkor a világosabb tónusú bőrfelületet egy sötétebb rész, úgynevezett hiperpigmentált kontúr veszi körül. Ez a pigmenthiány is orvosolható, persze kicsit nehezebb, hiszen a kiterjedés általában nagyobb és a formája is szabálytalan. Ezen eljárással általában csak az arcon található vitiligot szoktam kezelni, ha az nem nagyobb 3 cm-nél.

Hírlevél feliratkozás